Düşük karbonhidratlı gıdalarda tip 2 diyabet riski

Düşük karbonhidratlı ve protein yüklü beslenerek kilo verme usulü yaygın olarak tercih edilse de bunun uzun vadeli tesirleri merak konusuydu.

Usnews’in haberine nazaran, Amerikan Kalp Derneği tarafından yürütülen çalışmada, düşük karbonhidratlı diyetlerde protein ve yağ kaynağının tip 2 diyabet gelişimine tesiri araştırıldı.

Bu kapsamda, araştırmacılar, 1984-2017 yılları ortasında 203 bin 541 yetişkinin beslenme datalarını tahlil etti.

Araştırmacılar, protein ve yağı hayvansal besinlerden elde ederek düşük karbonhidratlı beslenen şahıslarda tip 2 diyabet gelişme riskinin yüzde 35, protein ve yağı bitkisel besinlerden alan şahıslarda ise bu oranın 6 puan daha düşük olduğunu (yüzde 29) tespit etti.

Bitkisel besinlerle beslenen bireylerde, rafine şeker alımının düşürülmesi halinde ise tip 2 diyabet gelişme riskinin yüzde 15 daha düşebildiği görüldü.

Araştırmanın sonuçları, Amerikan Kalp Derneği’nin Bilimsel Oturumlar Konferansı’nda açıklandı. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir